VILKA VERKTYG KAN MAN ANVÄNDA FÖR SIN SÖKMOTOROPTIMERING?

Man kan absolut jobba med sökmotoroptimering helt utan olika verktyg. Det tar dock mycket längre tid och chansen att man missar något viktigt är betydligt större.

I detta inlägg skall jag ta fram dom verktygen jag personligen relaterar till och oftast använder i mitt dagliga arbete med sökmotoroptimering samt sökmotormarknadsföring. Några av verktygen är gratis till en viss nivå och några av dom kostar.

VAD BÖR EN SEO KONSULT TÄNKA PÅ?

Det kan ibland vara svårt att hitta rätt verktyg i djungeln av allihopa. Med tanke på alla mina års erfarenheter inom sökmotoroptimering och sökmotormarknadsföring så har jag haft chansen att testa en hel drös av dessa verktyg. Som vanligt så brukar det vara så att man hittar verktyg man gillar mer och vissa gillar man mindre.

VERKTYG SOM ÄR GRATIS

Verktyg för sökmotoroptimering - Google Analytics - Convertial.se

Google Analytics är nog ett utav dom absolut vanligaste gratis verktygen man använder sig av när man jobbar med sin sökmotoroptimering. Med Google Analytics så kan du bland annat spåra vart trafiken kommer ifrån och även se hur mycket konverteringar dina SEO-insatser gör. En personligen detalj jag gillar med Google Analytics är att man kan skapa helt egna och unika rapporter.

Verktyg för sökmotoroptimering - Google Page Speed - Convertial.se

Google Pagespeed Insights är ett verktyg där man analyserar sin webbplats hastighet både för webbläsare på dator och mobiler. Idag är hastighet av webbplatsen en mycket viktig del som sökmotorer tittar på när dom skall indexera och placera på sökresultatet. Detta verktyg gör det enklare att se om webbplatsen är optimerad för hastighet genom kvalitetspoäng.

Verktyg för sökmotoroptimering - Google Search Console - Convertial.se

Man använder sig utav Google Search Console väldigt ofta i sökmotoroptimering och när man skall analysera sin webbplats på olika delar. Bland annat kan man se diverse fel på webbplatsen och ifall det saknas sidor som tidigare blivit indexerade till exempel. Jag använder Google Search Console på daglig basis för att hålla koll på om det uppkommit några fel på webbplatsen som jag sedan kan åtgärda. Jag tittar även i detta verktyg när jag skapar mina analyser för mina kunder.

Verktyg för sökmotoroptimering - Google Tag Manager - Convertial.se

Google Tag Manager är ett underbart verktyg för dom mer tekniska bitarna som hör till sökmotoroptimeringen. jag använder detta till exempel när jag vill lägga till Google Analytics och andra funktioner så som strukturerad data och internationell SEO. Det krävs att man har Google Tag Manager koden installerad på sin webbplats för att den skall fungera fullt ut.

Verktyg för sökmotoroptimering - Google Data Studio - Convertial.se

Google Data Studio Används för att presentera diverse rapporter från olika källor. Det är många som använder verktyget när man skall rapportera Google Ads och Google Analytics på et enklare sätt.

Verktyg för sökmotoroptimering - Google testverktyg för strukturerad data - Convertial.se

Verktyget Google testverktyg för strukturerad data. Om man implementerar strukturerad data (även kallat Rich Snippets) på sin webbplats så kan man använda detta verktyg för att se ifall Google och sökmotorer ser det. Personligen använder jag det ofta när jag implementerar strukturerad data genom Google Tag Manager för att kontrollera så det finns strukturerad data genom hela webbplatsen.

Verktyg för sökmotoroptimering - GT Metrix - Convertial.se

GTmetrix är precis som Google Pagespeed Insight. Jag personligen brukar använda detta verktyg tillsammans med Google Pagespeed Insight för att detta verktyg kan ge dig fler ledtrådar om vart du kan optimera ännu mer på din webbplats. Detta verktyget ger dig även en annan typ av poängsystem som för dom mer tekniska kan vara enklare att följa.

Verktyg för sökmotoroptimering - Copyscape - Convertial.se

När man jobbar med sökmotoroptimering så är det allmänt känt att man inte får ha duplicerat innehåll på sin webbplats. Med verktyget copyscape kan du se ifall du har duplicerat textinnehåll. Jag använder även detta verktyg för att se ifall det finns andra sidor på webben som har tagit textinnehåll med mera.

VERKTYG SOM KOSTAR FÖR FULL LICENS

Verktyg för sökmotoroptimering - SEMRush - Convertial.se

Semrush är nog ett utav dom absolut kraftfullaste och enligt mig dom bästa verktygen du kan ha inom sökmotoroptimering och sökmotormarknadsföring. Detta verktyg är fullt med bra funktioner och kopplingar. Personligen använder jag detta verktyg dagligen för mitt arbete. En annan del som är bra med detta system är att dom har en helt egen skola där man kan certifiera sig i deras olika delar av systemet.

Verktyg för sökmotoroptimering - Screaming Frog - Convertial.se

Screaming frog är ett mycket populärt och kraftfullt verktyg som många sökmotoroptimerare använder. Med detta verktyg kan du se det mesta inom din “on-page” optimering och få det presenterat med bra rapporter och funktioner för att exportera dom. Personligen använder jag även detta verktyg dagligen i mitt jobb med sökmotoroptimering.

Verktyg för sökmotoroptimering - Majestic - Convertial.se

Majestic är ett verktyg med en stor databas av webbplatser runt om hela internet. Med detta verktyg kan du se vilken länkprofil din webbplats har. Man använder det för att till exempel se hur många inlänkar din webbplats har och ifall det är bra inlänkar eller inte.

Verktyg för sökmotoroptimering - Moz - Convertial.se

Moz är ett kraftfullt verktyg likt Semrush. Jag personligen använder inte detta verktyg så ofta i mitt arbete då jag föredrar Semrush mer. Detta är ett bra verktyg och får saker gjorda för sökmotoroptimering.

Verktyg för sökmotoroptimering - SEO Powersuite - Convertial.se

SEO Powersuite är ett liknande verktyg som Moz och Semrush. Skillnaden är att du har detta verktyget lokalt på din dator. Detta medför att du måste ha olika proxy inställningar med mera. För övrigt är även detta ett kraftfullt verktyg med massvis av funktioner för sökmotoroptimering.

Verktyg för sökmotoroptimering - Wincher - Convertial.se

När man jobbar med sökmotoroptimering så vill man hålla koll på sina placeringar i sökresultaten. Wincher är ett enkelt och lättanvänt verktyg för just detta ändamål. personligen använder jag inte detta verktyg då Semrush har precis samma funktion. Men om man vill testa på ett billigt alternativ så kan jag varmt rekommendera detta verktyg.

Verktyg för sökmotoroptimering - Ahrefs - Convertial.se

Ahrefs är precis som dom flesta verktygen jag skrivit om ovan ett kraftfullt verktyg med massvis av funktioner för din sökmotoroptimering och sökmotormarknadsföring. Personligen använder jag inte detta verktyg så ofta då Jag håller min verktygslåda relativt liten. Men jag kan rekommendera detta verktyg om du vill ha ett alternativ till dom andra.

Verktyg för sökmotoroptimering - DeepCrawl - Convertial.se

Deepcrawl är precis som Screaming Frog fast onlinebaserad. jag personligen använder detta verktyg när jag skall jobba med on-page på lite mer större webbplatser som har flera tusen sidor.

SUMMERING

Det kan alltid vara svårt att veta vilket verktyg som passar bäst för digital marknadsföring. I detta inlägget har jag presenterat ett par stycken som jag tycker är bäst.

Såklart är det helt upp till dig att använda det verktyget du tycker är bäst. Mitt tips är att du väljer ett eller ett par verktyg som du trivs bäst i att använda och hålla dig till det.

Mina absoluta rekommendationer är att använda varje verktyg som finns i gratislistan och sedan använda Semrush och Screaming Frog. Det är just dom verktygen som jag har  min verktygslåda och använder dagligen för mina kunder.

Läs mer om våra tjänster

SEO

Vi hjälper dig och ditt företag med löpande sökmotoroptimering för att få upp er webbplats i toppen.

SEM

Med många års erfarenhet så kan vi hjälpa dig och din webbplats att konvertera mer i Google Ads.

Hemsidor

Vi har lång erfarenhet av webbutveckling i form av hemsidor och webbutiker. Vi hjälper er gärna.

Boka oss för ett förutsättningslöst möte om hur du kan vara på topp i Google.