SEO OPTIMERA FÖR MOBILEN

Sökmotorer och i synnerhet Google vill att data alltid skall vara lätttillgängligt för alla som gör en fråga på deras sökmotorer. Att handhållna enheter skulle vara en viktig del för internet och alla som surfar på internet förstod nog dem flesta. Dock är det nog många som reagerat över hur pass mycket det faktiskt har förändrat hur vi surfar och införskaffar oss information.

Man pratar idag om att närmare 60% av alla sökningar på sökmotorer görs via handhållna enheter (mobiler och surfplattor). För bara några år sedan så dominerade datorn alla sökningar. Detta har sökmotorerna förstått och har nu gjort stora förändringar i sina algoritmer för att bemöta efterfrågan.

Google specifikt gjorde redan i April 2015 en större uppdatering kallad “mobilegeddon”. Denna mobilvänliga algoritmuppdatering gjordes för att ge webbplatser som var mobilvänliga eller responsiva en fördel i sökresultaten.

VAD HAR HÄNT SEDAN DESS?

Det är faktiskt ganska mycket som har hänt sedan “mobilegeddon”. Man visste att sökningar från handhållna enheter skulle öka kraftigt och man vet nu att det sker en stark övergång på sökmotorerna. Nu har även hastigheten på webbplatsen även en större roll.

Sedan mobilegeddon så har bland annat Google gått ut med att dom skall utveckla en form av “mobile first index”. Detta är en oerhört stor sak för alla webbplatsägare och framförallt för sökmotoroptimerare. Att bygga en mobilvänlig webbplats är standard idag jämfört vad det var förr. Att ge sina besökare relevant information oavsett var dem befinner sig är högst prioriterande idag.

Det finns såklart ett par saker man bör tänka på innan man börjar optimera sin webbplats för mobila sökningar. Så i detta inlägget kommer jag gå igenom ett par av dessa saker så ni är förberedda när ni skall utveckla er webbplats eller bygga om den. Jag vill även nämna att det inte kommer vara några större saker man skall tänka på mer än att man faktiskt har en mobilvänlig webbplats. Men det skadar aldrig att ha en liten checklista ändå.

VAD ÄR VIKTIGAST ATT TÄNKA PÅ?

Som med all sökmotoroptimering så finns det såklart en del viktiga delar att tänka på när man skall optimera för handhållna enheter. Var inte oroliga, det är inte så avancerat som man kan tro.

Göm inget innehåll

En handhållen enhet har i vanligaste formen en betydligt mindre skärm än vad en traditionell dator har. Då kan det vara svårt att visa allt innehåll som man har på sin webbplats. Det är då vanligt att man “gömmer” innehållet i just dessa skärmstorlekar. I och med att sökmotorer nu vill se samma innehåll på handhållna enheter som på desktop så är inte detta ett bra alternativ längre. Dock finns det sätt att lösa det på genom att t.ex. använda sig utav “collapsed” menyer med mera. Jag vet att dessa funktioner byggs enklast med Javascript. Men sökmotorerna förstår detta och ser förbi det på mindre skärmstorlekar.

Hastigheten

Jag kan inte prata nog om hur viktig webbplatsens hastighet är. Och speciellt på handhållna enheter. Som användare vill du inte ha en seg webbplats när du sitter på tunnelbanan eller tåget. Sökmotorer och i synnerhet Google har gått ut och sagt att webbplatsens hastighet är en rankingfaktor. Det är extra viktigt att inte ha för tunga bilder, för mycket skript med mera.

Användbarheten

Användbarheten är verkligen A och O för en webbplats och så även för sökmotoroptimeringen. Sökmotorer blir bara smartare och smartare. I handhållna enheter är det extra viktigt att användaren får en bra upplevelse och kan navigera enkelt utan att tappa bort sig. Så ha navigationer och diverse knappar väl synliga och lättillgängliga för era användare.

Anpassad för handhållna enheter

Är inte din webbplats anpassad för handhållna enheter ännu så är det verkligen dags att uppgradera den. Det finns många olika tekniker att välja mellan. Min personliga favorit är “responsivt”. Det är helt enkelt en teknik som anpassar webbplatsen så den ser nästan identisk ut i alla enheter. Vissa i branschen anser att detta är den bästa tekniken att gå på ifall man vill få så bra optimering som möjligt. Men det är inget som är helt bevisat.

Inga popups

I mobilen finns det inget mer störande än en stor popup som “döljer” huvudinnehållet. Detta är även något som bland annat Google har gått ut med och förklarat kan vara skadligt för optimeringen. Och även hastigheten av webbplatsen. Undvik dessa i handhållna enheter.

VAD BETYDER EGENTLIGEN MOBILE-FIRST INDEX?

Med mobile first index är det viktigare än någonsin att tänka på just “Mobile First”. Google kommer att ranka webbplatser baserat på den mobila upplevelsen först och sedan datorversionen. Tidigare var det så att Google rankade webbplatser baserat på den versionen för dator och helt enkelt tog det med sig för sitt mobila index. Detta skall nu ändras.

Borde jag vara orolig?

Om du inte har en webbplats anpassad för handhållna enheter så skall du vara det. Annars bör du bara jobba aktivt med optimeringen och användarupplevelsen för mobilen först innan datorn.

Vad skall jag tänka på?

Det jag skrev här ovan, det är viktigt att du tänker på alla delar när du skall optimera din webbplats i framtiden att den följer dom riktlinjerna som Google nu kommer att se på för att kunna ranka din webbplats.

När händer detta på riktigt?

Google har redan börjat rulla ut sin uppdatering och man tror att den kommer vara helt klar till slutet av 2018. Så man har lite tid fortfarande att göra förbättringar och ändringar innan uppdateringen är helt ute.

SUMMERING

Det finns mycket kvar att lära sig om att jobba med sökmotoroptimering för handhållna enheter. I detta inlägg har jag skrivit lite om vad man bör tänka på och vart sökmotoroptimeringen är på väg.

Så tänk på att vara förberedda och att nu är det dags och tänka “Mobile First”.

Läs mer om våra tjänster

SEO

Vi hjälper dig och ditt företag med löpande sökmotoroptimering för att få upp er webbplats i toppen.

SEM

Med många års erfarenhet så kan vi hjälpa dig och din webbplats att konvertera mer i Google Ads.

Hemsidor

Vi har lång erfarenhet av webbutveckling i form av hemsidor och webbutiker. Vi hjälper er gärna.

Boka oss för ett förutsättningslöst möte om hur du kan vara på topp i Google.