BILDER OCH SÖKMOTOROPTIMERING

Bilder har stor betydelse och speciellt i dagens moderna hemsidor som produceras hela tiden på löpande band. Det finns många aspekter att tänka på när det kommer till bilder. Till exempel skall man tänka på storleken av bilderna, bildbeskrivning, position med mera.

Man kan göra mycket med bara bilderna för att öka både synbarheten och inte minst relevansen av sin webbplats. Det finns även utrymme för att öka textvolymerna genom bilder. Samt att man större chanser att få bra placeringar i bildsök på sökmotorerna också.

I detta inlägg så kommer jag att ge tips och förslag på hur ni optimerar era bilder på er webbplats för att öka chanserna att komma högre upp i sökresultaten.

VARFÖR ÄR BILDER SÅ VIKTIGA FÖR SÖKMOTORERNA?

Som jag skrev ovan så använder man bilder i nästan alla webbplatser idag. Det beror såklart vilken form av webbplats du har. På till exempel en e-handel så har man bilder för produkterna, på en webbplats där man säljer en tjänst så har man oftast faktabilder som speglar informationen av webbplatsen.

I allmänhet anser jag att det är viktigt och ha bilder på sin webbplats både för sökmotorerna och era besökare. Detta för bland annat av estetiska skäl. Även fast sökmotorerna börjar bli bättre på sina algoritmer och sökrobotar så kan dom inte “läsa” bilder på egen hand. Det är därför viktigt att man skriver en beskrivning av bilden som speglar vad bilden föreställer och vad den handlar om.

Det är även viktigt att tänka på vad bilderna är avsedda för. Till exempel så bör inte bilder som är avsedda för dekoration ligga direkt på sidan eller dokumentet av webbplatsen.

VAD BÖR JAG TÄNKA PÅ MED BILDERNA?

Detta beror helt på vilken form av webbplats du har och vad du har tänkt att använda dina bilder till. Här nedan kommer jag att lista ett par stycken saker som är viktiga att tänka på när man laddar upp bilder på sin webbplats.

Storleken av bilderna

En viktig aspekt som sökmotorer tittar på när dom skall indexera en webbplats är just laddningstiden av webbplatsen. Och oftast så är bilder en av dom största anledningarna till att en webbplats får långa laddningstider. Du kan reducera detta med bland annat onlineverktyg och om du har kunskap själv genom bildbehandlingsprogram som till exempel Photoshop. Det finns ingen spikad storlek som en bild max får ha. Men personligen brukar jag ha som tumregel att bilen inte behöver vara större än 100kb.

Bildbeskrivning

Sökmotorer kan inte “se” vad en bild föreställer. Det är därför väldigt viktigt att man skriver en bildbeskrivning, en s.k. alt-text. Denna texten bör efterspegla vad bilder föreställer och handlar om så bra som möjligt. Man kan med fördel väva in viktiga sökord i bildtexten, men se till att inte vara för spammig. En bra tumregel jag personligen brukar använda mig utav när jag skriver bildbeskrivningar är att jag inte har mer än 100 ord i bildbeskrivningen.

Rätt filnamn

Det är viktigt att döpa bilden rätt. Namnet på bilden bör innehålla sökord som speglar webbplatsens sida och vad bilden föreställer. Om du till exempel har tagit en egen bild med en kamera och laddat in den i datorn så brukar filnamnet vara i stil med “IMG_325489”. Ändra filnamnet ifrån början för att hjälpa sökmotorerna att förstå din bild och förbättra din webbplats SEO.

Responsiva bilder

Då sökmotorer och i synnerhet Google med tanke på “mobile first index” så är det extra viktigt att era bilder är responsiva. I vissa plattformar så som WordPress så görs detta automatiskt. I annat fall så måste man göra detta rent tekniskt i systemet. Det finns en mängd olika sätt att göra detta på.

Social delning

Även fast sociala signaler inte hjälper din sökmotoroptimering direkt så kan detta ändå vara en positiv sak att göra med dina bilder. Om du implementerar Open Graph och Twitter Cards så kommer dina bilder att synas i sociala medier så som Facebook, Pinterest och Twitter om någon länkar till webbplatsens sida som bilden ligger på.

Bilder i XML-Sitemap

Precis som en vanlig XML-sitemap så bör det också finnas en sitemap för just dina bilder på webbplatsen. Det finns många olika sätt att göra detta på. Jag kommer inte gå igenom i detta inlägget om hur man gör. Men det är inte svårare än att man länkar bilderna i en XML-sitemap egentligen.

Ingen text i bilderna

Precis som att sökmotorerna inte kan läsa bilden så kan dom inte läsa text som är formaterad i bilden genom bildbehandlingsprogram som till exempel Photoshop. Om man nu måste ha en text i själva bilden så finns det andra tekniker att använda sig utav istället så det ser ut som att texten är i själva bilden.

Originalbilder

Det är viktigt att man använder sig utav unika bilder på sina webbplatser och inte köpta. Anledningen är att det ser mer autentiskt ut för besökare om man får se nya och unika bilder på en webbplats. Även fast dom är helt optimerade och bra ut SEO-synpunkter så ger det inte lika stor påverkan som originala och unika bilder. Med det sagt så vill jag tillägga att hela min blogg består av nedladdade gratisbilder som vem som helst får använda. Detta är mest för att jag inte har tiden att ta eller göra egna bilder.

SUMMERING

Det finns som sagt lite att tänka på när det gäller att ha bilder på sin webbplats för sökmotoroptimering. Som jag även skrev ovan så är det helt olika beroende på vilken form av webbplats man har och vad man har för plattform i grunden.

Jag hoppas att detta inlägg var till nytta för er som bygger eller har en webbplats med bilder på.

Läs mer om våra tjänster

SEO

Vi hjälper dig och ditt företag med löpande sökmotoroptimering för att få upp er webbplats i toppen.

SEM

Med många års erfarenhet så kan vi hjälpa dig och din webbplats att konvertera mer i Google Ads.

Hemsidor

Vi har lång erfarenhet av webbutveckling i form av hemsidor och webbutiker. Vi hjälper er gärna.

Boka oss för ett förutsättningslöst möte om hur du kan vara på topp i Google.